Pizza Pronto
Pizza har inte sitt
ursprung i det land för vilket den nu är berömd. Som så många andra, har du
förmodligen alltid trott att pizza är en italiensk skapelse. Grunden till pizza
kom från Grekerna som först bakade stora, runda och platta bröd som de
"smorde med olja, örter, kryddor och dadlar”.
9 februari är Internationella Pizza Dagen. Den största
pizzan som någonsin gjorts och ätits skapades i Havanna, Florida och var 30m
lång!
Visste du att amerikanska och kanadensiska medborgare
äter i genomsnitt 10kg pizza, per person, per år!
En tradition i
vårt hem är pizza på fredag, hemgjord i vår pizza pronto maskin. Slår nog
pizzerians pizzor 10-0.
Pizzabotten
För två runda
pizzor
1,5 dl vatten
0,5 tsk torrjäst
1 tsk salt
lite olja
mjöl
Värm vattnet till
42 grader. Blanda jäst och salt i lite vetemjöl och blanda med det varma
vattnet. Rör om med en slev en stund och tillsätt olja och mera mjöl tills du
får en mjuk deg som inte sitter fast i bunkens kanter. Knåda degen gärna mot
slutet med handen, degen tycker om att bli knådad. Låt jäsa under en bakduk
flera timmar, gärna upp till 3h, men om du
inte har tid så är det okej med en kortare jäsningstid. Jag brukar ha degen att jäsa
ute på balkongen, för i Singapore är det varmt och degen jäser mycket bra. Men
även micron är en bra jäsningsplats (nej, micron skall inte vara på)
Tomatpure är en
god bas att ha på botten eller en hemgjord tomatsås. Såsen görs på krossade
tomater, lök, vitlök och lite
socker som får puttra i kastrull ca 30 min. Använd salt, peppar och oregano som
kryddor.
Vad kommer till
fyllning använd din fantasi! Vår favorit är tomatpure, grön pesto, majonnäs,
vitlök , cheddarost och mozzarella.
Pizza Pronto
Pizza did not originate in the country for which it is
now famous. Unless you have researched the subject, you, like so many people,
probably always thought Pizza was strictly an Italian creation. The foundations
for Pizza were originally laid by the early Greeks who first baked large, round
and flat breads which they "annointed with oil, herbs, spices and
Dates."
February 9 is International Pizza Day and the Guinness
Book of Records states that the largest Pizza ever made and eaten was created
in Havana, Florida and was 100 feet and 1 inch across!
Did you know American and Canadian citizens will eat an
average 23 pounds of Pizza, per person, per year!
To eat homemade
pizza on friday has become a tradition in our home. With the pronto machine you
get yummie pizzas, better then pizzeria pizzas!
Dough
For two round
pizzas
1,5 dl water
0,5 tsp dry yeast
1 tsp salt
oil
plain flour
Warm water to 42C.
Add yeast, salt and some flour to the water. Add oil and more flour until you
get a soft dough. Let the dough rise for at least 3h, but if you don't have the
time 30min will do.
Tomatopure is a
good base to have on your pizza. It is also easy to make your own tomatosauce
of canned tomatoes, garlic, onion, salt, pepper and oregano.
What
comes to the filling use your fantasy. Our favorite filling is pesto,
mayonnaise, garlic, cheddar cheese and mozzarella
0 Comments