Marmeladgodis är trevligt att ha på julbordet! Denna gång gjorde jag marmeladgodis på tranbärspuré, men du kan ta det du gillar. Tidigare år har jag gjort glöggmarmelad.

Marmalade candy is nice to have on the Christmas table! This time I made marmalade candy on cranberry puree, but you can use other purees as well. Last year I made mulled wine marmalade candy.



Tranbärsmarmeladgodis

10 g agar-agar
4 dl vatten
400 g socker
1,5 dl tranbärspuré, rumstemp.

Lägg vatten, socker och agar-agar i en kastrull och koka upp. Låt sjuda 10-15 minuter. Ta bort kastrullen från plattan och låt svalna 5 minuter. Blanda i tranbärspurén. Häll blandningen i en kantad form eller i silikonformer (som vanligen används till att göra choklapraliner). Ställ kallt för att stelna. När marmeladen stelnat, ta den i rumstemperatur för att torka. Skär i bitar och rulla bitarna i socker om du vill.

Tranbärspuré

5 dl tranbär, färska eller frysta
2-3 dl vatten
2 dl socker

Mät tranbär, vatten och socker i en kastrull. Koka upp och låt småkoka i ca 15 minuter. Mosa blandningen med en handmixer.



 

Cranberry Marmalade Candy

10 g agar-agar
4 dl water
400 g sugar
1,5 dl cranberry puree, room temp.

Add water, sugar and agar-agar in a saucepan and bring to a boil. Let simmer for 10-15 minutes. Remove from the heat and let cool 5 minutes. Mix in the cranberry puree. Pour the mixture into a lined mold or a silicone form (typically used to make chocolate pralines). Refrigerate to solidify. When the marmalade is set, take it to room temperature to dry. Cut into pieces and roll the pieces in sugar if you want.

Cranberry Puree

5 dl cranberries, fresh or frozen
2-3 dl water
2 dl sugar

Measure the cranberries, water and sugar in a saucepan, bring to a boil and cook for about 15 minutes. Blend the mixture with a hand mixer.