När frysen är tom på finskt rågbröd bakar jag helst mina egna bröd och semlor (frallor i Sverige). Det är inte svårt att baka bröd och jag tycker att det är roligt att experimentera med olika ingredienser. Den här gången kom jag på att blanda i spenat och de blev både fina och goda. Man smakar inte spenaten, men den tillför nyttiga näringsämnen. 

When the freezer is empty of Finnish rye bread, I prefer to bake my own bread and rolls. It's not hard to bake bread and I think it's fun to experiment with different ingredients. This time I added spinach and they were both beautiful and delicious. You do not taste the spinach, but it adds useful nutrients.


Spenatsemlor
12 st små 

2,5 dl vatten
1 påse (7 g) torrjäst
1 msk dadelsirap
3/4 tsk salt
4 kuber fryst spenat, tinad och vätska pressad ur
ca 2,5-3 dl fullkornsmjöl
1,5 dl havregryn
1 dl rågmjöl
2 msk olja

Värm vatten till 42 C och blanda i torrjäst, sirap och salt. Blanda sedan i resterande ingredienser tills du har en smidig deg som släpper bunkens kanter. Låt degen jäsa i 40 minuter. Forma degen till bollar och låt jäsa ytterligare i 20 minuter. Grädda bröden i 200 C i 10-12 minuter. 



Spinach Rolls
12 pcs small

2.5 dl water
1 bag (7 g) dry yeast
1 tbsp of date syrup
3/4 tsp salt
4 cubes frozen spinach, thawed and liquid pressed out
about 2.5-3 dl whole grain flour
1.5 dl oats
1 dl rye flour
2 tbsp oil

Heat water to 42 ° C and mix in dry yeast, syrup and salt. Then mix in the remaining ingredients until you have a smooth doug. Allow the dough to rise for 40 minutes. Shape the dough into balls and allow to rise further for 20 minutes. Bake the rolls at 200 ° C for 10-12 minutes.