When I heard about this buckwheat bread I became very interested. Making bread on buckwheat groats and water sounds incredible. Now I have tried the bread and it's a very good bread. Tastes like sourdough bread and I chose to slice my bread and freeze it. Then it's easy to take slice when you want and have fresh bread on hand. The bread is also good eaten toasted. I added to my bread both pumpkin seeds and sunflower seeds, but it's not a must.
Fermented Buchwheat Bread, Gluten-Free & Vegan
5 dl buckwheat groats
water for soaking
2,5 dl water, for the batter
1 dl seeds
1 tsp salt
Soak the buckwheat in water in a large glass bowl for 6 hours or overnight.
Drain the groats and rinse them quickly. Put the groats in a blender with 2,5 dl water and process to create a smooth batter.
Pour the batter back into the glass bowl, cover with a towel and let it sit in a warm place for 24 hours. After 24 hours you’ll see that the batter has risen and small bubbles have formed. If you don’t see that, let it ferment a bit longer. Then gently mix in seeds and salt. Do not over-mix as the batter will lose its fluffiness. Pour the batter into a loaf pan lined with parchment paper. Top with seeds if you want. Bake the bread at 200 C for about 50 minutes. Let the bread cool completely before slicing. The bread will keep fresh for 3-4 days or you can slice up the bread, put it into a freezer bag and store it in the freezer.
Bovetebröd, Glutenfri & Vegan
5 dl bovetegryn
vatten för blötläggning
2,5 dl vatten, för smeten
1 dl frön
1 tsk salt
Blötlägg bovetegrynen i vatten i en glasskål i 6 timmar eller över natten.
Sila grynen och skölj dem snabbt. Sätt bovetegrynen i en mixer med 2,5 dl vatten och bearbeta för att skapa en slät smet.
Häll smeten tillbaka i glasskålen, täck med en handduk och låt den stå på en varm plats i 24 timmar. Efter 24 timmar ser du att smeten har stigit och små bubblor har bildats. Om du inte ser det, låt den stå lite längre. Blanda sedan försiktigt i frön och salt. Överblanda inte eftersom smeten kommer att förlora sin fluffighet. Häll smeten i en brödform kantad med bakplåtspapper. Toppa med frön om du vill. Baka brödet i 200 C i ca 50 minuter. Låt brödet svalna helt innan det skärs i skivor. Brödet kommer att hålla färskt i 3-4 dagar. Brödet kan bra frysas, skär det i skivor och frys i fryspåsar.
3 Comments
Jag gillar frön med nätter eller frön i. Mums!
ReplyDeleteJa, det gör jag också!
DeleteSer jätte god ut, det här kommer jag säkert göra ,tack:)
ReplyDelete