Äppelpaj hör till hösten och min version är denna med en fyllning på färskost och äpple. Så god tillsammans med vaniljglass eller vaniljsås. Har du bakat äppelpaj i år?

Apple pie is something I always bake when it's fall and this time I baked a version with a filling of cream cheese and apple. So good served with vanilla ice cream or custard. Have you baked apple pie this year?


Smulpaj med Äpple & Färskost

60 g smör, mjukt
3/4 dl farinsocker
1 1/4 dl havregryn
1 dl vetemjöl
0,5 tsk bakpulver

fyllning:
100 g färskost
1,5 msk socker
1 litet ägg
3/4 tsk kanel
1 äpple, tärnade

Sätt ugnen på 175 C grader. Blanda smör och farinsocker väl i en skål. Tillsätt havregryn, mjöl och bakpulver, blanda. Klä en 16 cm bakform med bakplåtspapper och klappa ut lite mer än hälften av smuldegen över formens botten.

Blanda färskost, socker, ägg och kanel. Häll fyllningen på botten. Strö på äppelbitarna och resten av smuldegen överst. Grädda i ca 25 minuter. Låt svalna och skär i bitar. 



Crumb Pie with Apple and Cream Cheese

60 g butter, soft
3/4 dl brown sugar
1 1/4 dl oats
1 dl flour
0.5 tsp baking powder

filling:
100 g cream cheese
1.5 tbsp sugar
1 small egg
3/4 tsp of cinnamon
1 apple, diced

Preheat the oven to 175 C degrees. Mix butter and brown sugar until well combined. Stir in flour, rolled oats, baking powder, and salt. Press little more than half of the crumb mixture into the bottom of a lined 16 cm baking pan.

Mix cream cheese, sugar, egg and cinnamon. Pour the filling over the crust. Sprinkle on the apple pieces and the rest of the crumb mixture. Bake for about 25 minutes. Allow to cool and cut into pieces.